W najnowszym, 22. sezonie Kuchennych Rewolucji przemianę przeszła restauracja Mikołajek. Mieści się ona w zabytkowej kamienicy niedaleko centrum miasta w Słupsku. Właścicielka Jolanta zdobywała doświadczenie przez 10 lat w Pierogarni, by rok temu odkupić Mikołajka wierząc, że odniesie sukces jak poprzednio. Niestety jak się szybko okazało popularny w czasach PRL-u lokal, dawno stracił swój blask i po klientach nie pozostał żaden ślad. Czy Magda Gessler pomoże właścicielce w kłopotach?

Słupsk - restauracja Mikołajek

W Mikołajku brak klientów, a jak wspomina sama właścicielka obiektu dziennie sprzedają się trzy obiady, co z pewnością nie wystarczy by utrzymać lokal i pracowników. Jolanta przyznaje, ze zysk przynosi jedynie Pierogarnia, ale i to przestało wystarczać by pokryć wszystkie koszty. Lokal był ponury, a kuchnia okazała się być bez smaku. Niestety szef kuchni nie był w stanie zapewnić odpowiedniego menu, ponieważ na prośbę Magdy Gessler nie potrafił zrobić nawet majonezu i jajka w koszulce. Magda Gessler próbując potraw z menu stwierdziła:
Niejadalnie i nudno.

Kuchenne Rewolucje - restauracja Złoty Pikling w Słupsku

Magda Gessler zmieniła wystrój nawiązując do zabytkowej kamienicy, w której znajduje się restauracja. Na ścianach nakleiła tapety w formie artykułów z gazet, stoły pokryły nowe obrusy, a zasłony w oknach dodały przytulnego klimatu wnętrzu. Zanim przystąpiła do zmiany menu zabrała wszystkich pracowników do Ustki, gdzie przeprowadzała Rewolucje w 2011 roku. Właściciel tamtejszej restauracji poczęstował ich specjałem kuchni - świeżymi i wędzonymi rybami.

Restauracja Złoty Pikling w Słupsku - menu

Po zmianach w menu pojawił się Złoty Pikling, czyli wędzony śledź z specjalnym sosem z duża ilością ziół, zupa o nazwie Spotkanie ziemi z morzem, czyli rosół z drobiu i dorsza, a także zapiekanka z gęsiny na ziemniaczkach w mundurkach.  

Kuchenne Rewolucje - restauracja Złoty Pikling: dalsze losy

Niestety była to pierwsza nieudana rewolucja w 22. sezonie programu.  Żadne danie nie było tak przygotowane jak podczas Kuchennych rewolucji. Według Magdy Gessler ryba - Złoty Pikling - była zimna i twarda, zupa źle przyprawiona, natomiast zapiekanka zbyt tłusta, a mięso twarde i śmierdzące piecem. Wychodząc z lokalu podsumowała:
Ciekawa knajpka, ale ewidentnie nie ma tu moich smaków.

Restauracja Złoty Pikling - adres

Restauracja Złoty Pikling mieści się przy ul. Szarych Szeregów 1 w Słupsku. Obecnie prowadzi sprzedaż dań na wynos.   Program Kuchenne Rewolucje nadawany jest w każdy czwartek o godzinie 21:30 na kanale TVN. Premierowe odcinki dostępne są na platformie VOD player.pl.
To jest uproszczona wersja artykułu. KLIKNIJ aby zobaczyć pełną wersję (np. z galeriami zdjęć)
Spodobał Ci się ten news? Zobacz nasze największe HITY ostatnich 24h
Skomentuj