Do księgarń właśnie trafia niezwykły przewodnik kulinarny, w którym znajdziecie między innymi przepis na dornijskiego węża w sosie pikantnym, ciasteczka Sansy czy grzane wino Nocnej Straży. Chelsea Monroe-Cassel i Sariann Lehrer, uzyskawszy błogosławieństwo George'a R.R. Martina, przemierzyły całe Westeros, a rezultat swoich kulinarnych eskapad zawarły w Uczcie Lodu i Ognia.
Hatak.pl książkę recenzował przedpremierowo, oto jej fragment:
[cytat=Katarzyna Kuczołap] Chelsea Monroe-Cassel i Sariann Lehrer zrobiły rzecz zdumiewającą - połączyły miłość do książek i serialu z miłością do gotowania i jedzenia. Mieszanka, która mogła być zarówno wielkim niewypałem, jak i dużym sukcesem, zdecydowanie stała się tym drugim. Z pełnym poparciem George'a Martina te dwie fanki przeniosły przepisy ze swojego bloga na karty książki kucharskiej i postanowiły podzielić się z nimi z całym światem. Przyznaję, był to strzał w dziesiątkę. [/cytat]
Oto oficjalna notka wydawnicza:
Namaszczona przez autora cyklu bestsellerowych powieści i scenarzystę serialu "Gra o tron" George’a R.R. Martina oficjalna książka kucharska serii, to zbiór inspirowanych nią przepisów kulinarnych na napitki, mięsiwa i desery. Ciekawi jesteście co jadają serialowi Lannisterowie, Starkowie czy ród Tyrellów? Teraz będziecie mogli sami przyrządzić dania serwowane podczas uroczystych uczt na królewskim dworze Baratheonów, wykwintnych przyjęć w Lannisporcie, obiadów w Riverrun, codziennych posiłków Czarnych Braci na Murze, wieczerzy w zasypanym śniegiem Winterfell czy lekkich śniadań za Wąskim Morzem.
Uczta Lodu i Ognia doskonale wypełni wam czas w oczekiwaniu na czwarty sezon serialu HBO i kolejną, dziewiątą już powieść George’a R.R. Martina. Jak pisze autor Gry o tron: Nie żałujcie sobie jadła, przyjaciele. Nadchodzi zima.
Premiera książki 7 listopada.