Zwędzone ciasteczka Aryi
[cytat="Starcie królów] I tak jedno ukradła i zjadła po drodze. Było nadziane siekanymi orzechami, owocami oraz serem, a chrupiąca skorupka jeszcze nie ostygła. Jedząc ciastko ser Amory’ego, Arya poczuła się odważna. Bosonoga, szybkonoga, lekkonoga — śpiewała pod nosem. [/cytat]
Średniowieczne ciasteczka Aryi
Przepis na ok. 50 ciastek.
Czas przygotowania: 15 minut.
Smażenie ciastek: 20 minut.
Polewa: 45 minut.
Można podawać z kurczakiem w miodzie (s. 87 Uczty Lodu i Ognia), sałatką Sansy (s. 145 Uczty Lodu i Ognia) i grzanym winem (s. 58, Uczty Lodu i Ognia)
Przygotowanie tych ciastek wymaga czasu, lecz żadna minuta nie będzie zmarnowana. Wyglądają przepysznie; na ich widok człowiek zaczyna martwić się o swój żołądek, bo każde maślane ciasteczko stanowi wyzwanie. Owocowy syrop jest ciężki i kleisty. Możliwe, że niektórzy z naszych brytyjskich czytelników dostrzegą w tym deserze średniowiecznego przodka ciasteczek Jammie Dodger.
[cytat=Przepis z dwóch piętnastowiecznych książek kucharskich] Weź wino i wlej do garnka, a także dodaj sklarowany miód, drewno sandałowe, pieprz, szafran, goździki, kwiat muszkatołowy, kubebę, zmielone daktyle, orzeszki piniowe, rodzynki korynckie i nieco octu. Wstaw na ogień. Zagotuj w winie figi i zmiel je, a następnie przetrzyj przez sito i dodaj, i wszystko to razem też zagotuj. Dalej weź mąkę, szafran, cukier i wodę i z tych składników zrób ciasto, by było cienkie. Powycinaj nieduże kawałki i wrzuć do oleju, żeby obsmażyć przez chwilę. Gdy się usmażą, wyciągnij na talerz z syropem i tak podawaj, ciastka razem z syropem, ale żeby syrop był płynny, a niezbyt sztywny. [/cytat]
[image-browser playlist="586273" suggest=""]
Zagotuj wino z miodem, zmniejsz ogień i zbierz pianę z wierzchu, by uzyskać klarowny syrop. Dodaj ocet, Poudre Forte oraz owoce. Ponownie zagotuj, po czym zmniejsz ogień, żeby wino lekko pyrkało. Nie spuszczaj polewy z oka — nie pozwól jej zbytnio zgęstnieć!
Gotowy syrop powinien lekko obklejać tylną stronę łyżki i zmniejszyć objętość o jedną trzecią do połowy.
Na blacie posypanym mąką rozwałkuj słodkie ciasto na placek o grubości ok. 0,5 cm. Okrągłą foremką do ciastek lub szklanką wytnij placuszki o średnicy 5 cm.
Wlej cienką warstwę oleju na patelnię lub rondel i rozgrzej na dużym, ale nie za mocnym ogniu. Delikatnie kładź placuszki na oleju (po kilka naraz) i smaż do czasu, aż zrobią się brązowe i chrupiące. Przełóż usmażone ciasteczka na ręcznik papierowy, by odsączyć je z tłuszczu. Ułóż na talerzu lub na tacy i łyżką nakładaj syrop z owocami. Posyp kandyzowanymi orzechami. Czerwona polewa pięknie kontrastuje z żółciutkim ciastem, a wino pozwoli je nieco zmiękczyć.
Przepis pochodzi z książki Chelsea Monroe-Cassel i Sariann Lehrer Uczta Lodu i Ognia, w tłumaczeniu Łukasza Małeckiego, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Literackiego.
Jeżeli macie ochotę wygrać książkę Uczta Lodu i Ognia, zapraszamy do udziału w naszym konkursie.