W kwietniu Nat Geo People zaprasza na spotkanie z Kimi Werner w dokumencie Smak wolności, który jest kolejnym z cyklu Idąc własną drogą: kobiety, które inspirują. Seria Zawód lekarz opowie, co można zobaczyć przeglądając nagrania z kamery monitoringu wewnętrznego, umieszczonej w gabinecie lekarskim. José Andrés zaś, jeden z najlepszych szefów kuchni na świecie, zabierze nas na... Haiti. Zobaczcie co jeszcze dla Was przygotowaliśmy!

SMAK WOLNOŚCI (Living Free with Kimi Werner) Premiera w niedzielę, 17 kwietnia, o godz. 22:00

źródło: materiały prasowe
Nat Geo People zaprasza na spotkanie z Kimi Werner – doświadczonym nurkiem głębinowym i mistrzynią w łowiectwie podwodnym, dyscyplinie, która kiedyś w wielu zakątkach świata zapewniała byt całym społecznościom. Podwodne łowiectwo to obecnie dziedzina rozwijająca się dychotomicznie, z jednej strony - w przypadku Morskich Cyganów i poławiaczy pereł Ama - mamy ginący na naszych oczach odwieczny sposób codziennego życia, z drugiej – dyscyplinę sportową, łączącą pomysł na relaks i powrót do natury. Mistrzyni tej dziedziny, jednocześnie bohaterka dokumentu Smak wolności wyrusza w fascynującą podróż po świecie, by na nowo odkryć prostsze i bardziej swobodne sposoby życia. Kimi odwiedzi najbardziej odległe zakątki naszego globu, by spotkać się z inspirującymi ludźmi, którzy nie tylko opanowali sztukę przetrwania, ale również czerpią radość z obcowania z przyrodą. W każdym z tych miejsc dowie się, jak żyć w zgodzie z naturą i korzystać z bogactw ziemi.

ZAWÓD LEKARZ (The Practice) Premiery w poniedziałki, od 11 kwietnia, o godz. 21:00

źródło: materiały prasowe
Co można zobaczyć, przeglądając nagrania z kamery monitoringu wewnętrznego, umieszczonej w gabinecie lekarskim? Opowie o tym dokument Zawód lekarz  który odsłania kulisy pracy lekarzy pierwszego kontaktu w jednej z londyńskich klinik. Medycy mają na co dzień pełne ręce roboty – do placówki przynależy ponad 18 tysięcy pacjentów. Poruszająca i szczera seria dokumentalna pokazuje ludzi w najbardziej intymnych dla nich chwilach – podczas, gdy dzielą się z lekarzami swoimi bolączkami - bądź godzą się z myślą o chorobach, które na zawsze zmieniają ich życia. Produkcja odsłania kulisy lekarskiego fachu, któremu na co dzień towarzyszą stres i presja, ale również radość z bycia na „pierwszej linii frontu”, w kontakcie z pacjentem i sprawami, z którymi muszą sobie radzić każdego dnia, od bólu gardła po myśli samobójcze.

WETERYNARZ DO ZADAŃ SPECJALNYCH (Dr. K's Exotic Animal ER II) Premiery w niedziele, od 17 kwietnia, o godz. 12:00

źródło: materiały prasowe
Doktor Susan Kelleher i jej utalentowany zespół z kliniki weterynaryjnej dla zwierząt egzotycznych, nie mogą narzekać na nudę. Ich pacjentami są osobniki różnej maści i gatunku. Trafiają tu jeże, ptaki, gady, płazy czy króliki. „Wszystko prócz kotów i psów, jeśli zmieści się w drzwiach, może liczyć na naszą pomoc” - to motto dr Kelleher. Ulokowany na Florydzie południowej gabinet pani weterynarz leczy tysiące przypadków każdego roku. Susan i jej pracownicy nie tylko pomagają cierpiącym zwierzakom, ale również edukują właścicieli egzotycznych pupili w kwestii ich hodowli. Każdy z godzinnych odcinków ukazuje niecodzienne i chwytające za serce zwierzęce historie. Lekarze są zdeterminowani, by dawać wszystkim zwierzakom, zarówno małym, jak i dużym, jak najlepszą opiekę. W premierowych odcinkach serii Weterynarz do zadań specjalnych medycy będą musieli zmierzyć się z kulkami sierści blokującymi jelito rysia euroazjatyckiego, pomogą żółwiowi pustynnemu zranionemu w szyję czy łabędziowi potrąconemu przez ciężarówkę.

HAITI: KULINARNA WYPRAWA (Jose Andres: Dinner In Haiti) Premiera w środę, 13 kwietnia, o godz. 21:00

źródło: materiały prasowe
Poznajcie José Andrésa, jednego z najlepszych szefów kuchni na świecie, który odkryje przed Wami mało znane i jak mówią niektórzy, najpiękniejsze państwo Wysp Karaibskich. Haiti kojarzy się wielu ludziom głównie z katastrofami – trzęsieniami ziemi czy huraganami. Tymczasem José pokaże widzom zupełnie nowe oblicze tej wyspy. Zdaniem gospodarza programu, jedzenie jest wielką potęgą, a eksploracje tego, co i w jaki sposób spożywają inni ludzie, pomagają zrozumieć ich kulturę. José doświadczy prawdziwych rytuałów Haiti, począwszy od przygotowania tradycyjnego chleba z manioku, aż po uczestnictwo w obrzędach religinych. Zanurzy się w głąb tej przepięknej wyspy, zabierając widzów do starożytnych wodospadów i dziewiczych wybrzeży. Zapoluje na kraby lądowe, a także spróbuje lokalnych specjałów na gwarnej ulicy Port-Au-Prince. Przyjaciele Andrésa, wśród których znajdą się były prezydent USA Bill Clinton i znany szef kuchni Mario Batali, dołaczą do niego podczas wędrówki. Widzowie poznają również historię Haiti, odwiedzą monumentalną Cytadelę czy 150-letnią fabrykę rumu.

NIEZWYKŁY DR POL: ŚWIĘTO NARODZIN (Dr. Pol: Birth-Takular!) Premiera w niedzielę, 10 kwietnia, o godz. 18:00

źródło: materiały prasowe
W centralnej części Michigan dr Pol wraz z żoną prowadzą farmę, która jest jednocześnie kliniką weterynaryjną. Jak zwykł mówić tytułowy bohater, „nie ma nic bardziej satysfakcjonującego niż przyjmowanie na świat żywego cielęcia”. Dlatego też w godzinnym odcinku specjalnym Niezwykły dr Pol: święto narodzin powitamy wielu nowych przedstawicieli fauny - mieszkańców Michigan! Począwszy od szczeniąt, przez kotki, prosiaczki, po małe pawie oraz ulubione cielątka – widzowie zobaczą najbardziej dramatyczne i radujące serca sytuacje, z jakimi musiał się zmierzyć dr Pol wraz z zespołem, towarzysząc ich przyjściu na świat.
To jest uproszczona wersja artykułu. KLIKNIJ aby zobaczyć pełną wersję (np. z galeriami zdjęć)
Spodobał Ci się ten news? Zobacz nasze największe HITY ostatnich 24h
Skomentuj