Tym razem Kuchenne rewolucje zagościły w Łodzi. Czy nadal możemy spróbować tam podhalańskiej kwaśnicy, a może Gargoły po zmianach Magdy Gessler zyskały nowe menu? Po raz dwudziesty drugi znana z Kuchennych Rewolucji polska restauratorka wyruszyła w Polskę. Do programu zgłaszają się właściciele restauracji mający problemy z utrzymaniem lokalu. Każdy odcinek to metamorfoza jednej restauracji. Jak w czasie ograniczeń właściciele poradzą sobie z Kuchennymi Rewolucjami?

Kuchenne rewolucje w Łodzi

Magda Gessler kolejny raz odwiedziła Łódź, a tym razem jej celem były kuchenne rewolucje w restauracji Gargoły. Właściciele to małżeństwo - Sylwia i Irek. Klientom oferują smaki Podhala. Para poznała się w górach i rozpoczęła wspólną drogę przez życie. Przez trzy lata prowadzili razem bistro w Urzędzie Skarbowym. Gdy nadarzyła się okazja postanowili zrealizować wielkie marzenie i otworzyć własną restaurację. Niestety mieszkańcom Łodzi nie przypadło to do gustu. Dramatyczna sytuacja finansowa fatalnie wpływa na małżeństwo. Żyją w ciągłym stresie, brakuje miedzy nimi komunikacji i wciąż się kłócą.

Imber (Gargoły) Łódź - dalsze losy, menu, adres

Teraz lokal nazywa się Imber, a w jego menu znajdziecie dania kuchni żydowskiej.  Restauracja podczas rewolucji zyskała nową nazwę, a także wystrój i menu co jest zasługą budynku, w którym mieści się restauracja.
Jesteśmy się w pierwszej łódzkiej kamienicy secesyjnej, której właścicielem był Oszer Kohn
– powiedział podczas programu pan Ireneusz. https://www.instagram.com/p/CC3iKLjjxsm/ W środku  sporo się zmieniło – jest kolorowo, a ściany zdobią dywany, lustra oraz kolorowe talerze. Metamorfozę przeszedł też bar, na którym teraz widnieje słowo „nadzieja” zapisane w języku jidysz. https://www.instagram.com/p/CBT2rFLj7Ii/ Kuchnia żydowska jest pełna kolorów, świeżych ziół i przypraw, a także bakalii.  Możemy zjeść tatar ze śledzia o korzennym smaku w towarzystwie kromki pumpernikla z masłem oraz pudrem z piernika. W karcie znajdziemy również pulpety baranie zapiekane w sosie, podawane z jajkiem, kaszą perłową, grzybami, selerem i fasolką szparagową, wszystko według przepisu Magdy Gessler. W menu pozostały również potrawy z poprzedniej karty takie jak rosół i sernik. Każdy kto miałby ochotę zobaczyć efekty rewolucji może odwiedzić restaurację w Łodzi na ulicy Piotrkowskiej 43. Obecnie, zgodnie z pandemicznymi obostrzeniami, lokal serwuje dania na wynos. https://www.instagram.com/p/CLo6v2-o4HK/ Program nadawany jest w każdy czwartek o godzinie 21:30 na kanale TVN. Premierowe odcinki dostępne są na platformie VOD player.pl.
To jest uproszczona wersja artykułu. KLIKNIJ aby zobaczyć pełną wersję (np. z galeriami zdjęć)
Spodobał Ci się ten news? Zobacz nasze największe HITY ostatnich 24h
Skomentuj