 
Magda Gessler odwiedziła już Mexico City, gdzie próbowała potraw podawanych w modnych restauracjach, kosztowała jaj komarów czy najdroższych owoców morza - percebes - a nawet była poddawana elektrowstrząsom. Oczarowana Meksykiem postanowiła ruszyć dalej. Wybiera Oaxaca, w którym króluje prawdziwie prekolumbijskie jedzenie, a najważniejsza jest tam tradycja, zarówno w kuchni, jak i w życiu. Magda Gessler gości u Abigail, najsłynniejszej na świecie ambasadorki kuchni indiańskiej. Podczas ręcznego ucierania chili rozmawiają o pasji do gotowania, a także o mężczyznach. Później, dla orzeźwienia, restauratorka próbuje tostów z sałatką z kaktusa. Przechadzając się po polach agawy, dowiaduje się, że w produkcji meskalu, czyli alkoholu uzyskiwanego z różnych gatunków tej rośliny, kluczową rolę odgrywają robaki. To jednak nie zniechęca jej do degustacji. Na koniec Magda Gessler sięga po prawdziwą czekoladę.
 
 
    
 
 
                            
                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
                     
                    
                     
                    
                     
                    
                     
                    
                     
             
             
             
             
            