Wydawnictwo Prószyński i s-ka udostępniło jeden z przepisów, które można znaleźć w książce Ten, w którym są wszystkie przepisy. Książka kucharska dla miłośników serialu PRZYJACIELE. Oczywiście więcej przepisów inspirowanych serialem Przyjaciele można znaleźć w książce Teresy Finney Oto przepis na lazanie zaręczynowe:
Źródło: Prószyński i S-ka

LAZANIE ZARĘCZYNOWE

Wśród składników tego dania nie ma żadnego pierścionka (zaręczynowego, oczywiście), za to jest dość dużo sera i całe mnóstwo smakowitych warstw. Porcje: 6 • Przygotowanie: 60 minut • Przyrządzanie: 40–45 minut 1 opakowanie makaronu lazanie 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szalotki, drobno posiekane 3 ząbki czosnku, rozdrobnione 1 łyżka przecieru pomidorowego 500 g mielonego mięsa wieprzowego 11 łyżeczki sproszkowanego czosnku 11 łyżeczki przyprawy włoskiej 11 łyżeczki kuminu 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżka brązowego cukru 500 g startej mozzarelli 220 g startego parmezanu natka pietruszki, drobno posiekana sól i pieprz do smaku
  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Na dużej patelni rozpuść masło, następnie dodaj oliwę. Wrzuć posiekaną cebulę i smaż przez ok. 2 minuty, aż stanie się szklista.
  3. Dodaj czosnek i smaż dalej przez ok. 2 minuty, uważając, by się nie przypalił.
  4. Teraz dodaj przecier pomidorowy i dobrze wymieszaj.
  5. Dodaj mieloną wieprzowinę i wszystkie przyprawy. Przy pomocy drewnianej łyżki rozdrobnij mięso i wymieszaj je z cebulą. Podsmażaj przez ok. 7 minut, aż mięso zupełnie zbrązowieje.
  6. Teraz dodaj pomidory i cukier. Wymieszaj dobrze całość i gotuj na małym ogniu przez co najmniej 15 minut.
  7. Przygotuj żaroodporną formę o wymiarach ok. 18 x 26 cm. Na jej dnie umieść 1 sosu mięsno-pomidorowego. Na tym ułóż pierwszą warstwę płatów lazanii (mogą nieznacznie na siebie nachodzić) i znów porcję sosu. Teraz wsyp 1/3 porcji sera.
  8. Powtórz wszystkie czynności, aż do wykorzystania wszystkich składników. Warstwą wierzchnią powinien być sos mięsno-pomidorowy.
  9. Tak złożone lazanie włóż do piekarnika i piecz przez ok. 45 minut (w połowie czasu pieczenia przykryj folią aluminiową).
  10. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut przed porcjowaniem. Lasanie podawaj posypane świeżą natką.
To jest uproszczona wersja artykułu. KLIKNIJ aby zobaczyć pełną wersję (np. z galeriami zdjęć)
Spodobał Ci się ten news? Zobacz nasze największe HITY ostatnich 24h
Skomentuj