Przyrządzanie i spożywanie posiłków to element obecny na kartach wielu historii obrazkowych (wystarczy wspomnieć chociażby "Garfielda" czy "Usagiego Yojimbo"), ale w większości przypadków jest on jedynie ozdobnikiem dla fabuł, który nie ma dlań większego znaczenia. W Japonii z kolei wykształciła się osobna, specjalistyczna gałąź mang, w których rolę nadrzędną w opowieści pełnią właśnie kulinaria. Gurume manga (od francuskiego słowa gourmet oznaczającego smakosza, degustatora) poświęcona jest takim zagadnieniom jak historia i aranżacja potraw, tradycje i obyczaje związane z ich konsumpcją oraz przygotowywaniem. Oczywiście nie są to tytuły wypełnione po brzegi suchymi faktami, a historie pełne wątków sensacyjnych, kryminalnych, miłosnych, a nawet science fiction czy grozy, opowiadające perypetie głodomorów, smakoszy i szefów kuchni, którzy oprowadzają czytelnika po przebogatym kulinarnym świecie, znanych restauracjach i serwują użyteczne przepisy na wyśmienite potrawy.

Kraj Kwitnącej Wiśni już od połowy lat 80. wiedzie prym w celebracji jedzenia w komiksach, ale w ostatnim czasie również na Zachodzie pojawiło się kilka ciekawych tytułów, których zadaniem jest m.in. upowszechnienie kultury związanej z gotowaniem. W związku z premierą Dorwać Jiro! przyglądamy się kilku najbardziej smakowitym opowieściom obrazkowym o gastronomii.

"Oishinbo"
(scenariusz: Tetsu Kariya, rysunki: Akira Hanasaki)

[image-browser playlist="582944" suggest=""]

Manga, która zapoczątkowała boom na komiksy o tematyce kulinarnej, wydawana od 1983 roku. Do dnia dzisiejszego ukazało się 110 tomów (każdy po ok. 200 stron), które sprzedały się w łącznym nakładzie ponad 100 milionów egzemplarzy. To jeden z najpopularniejszych tytułów w Japonii, traktujący o dziennikarzu Shiro Yamaoce i jego partnerce, a także współpracowniczce, Yuko Kurita, którzy przemierzają kraj w poszukiwaniu najlepszej kuchni na wyspach. To wspaniała kronika podróżnicza po niespotykanych potrawach, smakach i technikach, a także historia miłosna w tle i walka z własnymi demonami, jak chociażby ojcem Shiro – niebywałym smakoszem, który całe życie podporządkowuje jedzeniu, i jednocześnie właścicielem restauracji terroryzującym szefów kuchni, wymagającym od nich wyłącznie perfekcji. Największą zaletą serii jest równowaga pomiędzy wątkami obyczajowymi a wiedzą gastronomiczną oraz bardzo wierne odwzorowanie potraw, na widok których aż cieknie ślinka. Na podstawie serii powstał animowany serial (136 odcinków) oraz dwa filmy telewizyjne, a w latach 2009-2010 w USA opublikowano siedem tomów będących tematyczną kompilacją najciekawszych historii.

"Kami no Shizuku"
(scenariusz: Tadashi Agi, rysunki: Shu Okimoto)

[image-browser playlist="582945" suggest=""]

Manga będąca niszą w niszy, traktuje bowiem o trunku, jakim jest wino. Niemniej jest bardzo popularna w Japonii, Korei, Hongkongu i oczywiście we Francji, gdzie w 2009 roku była nominowana w kategorii najlepszy album na Festiwalu w Angouleme. "Decanter Magazine" określił ją mianem najbardziej wpływowej publikacji o winie na świecie, a to chociażby dlatego, że przyczyniła się znacząco do popularyzacji tego napoju w Kraju Kwitnącej Wiśni i zwiększenia cen trunków kolekcjonerskich. Warto też dodać, że każdy zaprezentowany gatunek wina znajduje odzwierciedlenie w rzeczywistości, przez co seria jest świetnym przewodnikiem dla początkujących smakoszy. Podobnie jak "Oishinbo" jest to tytuł obyczajowy przepełniony jednak tajemnicami z przeszłości i rywalizacją, noszący znamiona sagi rodzinnej. Główną postacią jest Kanzaki Shizuku, syn znanego krytyka win, który po śmierci ojca musi konkurować z przyrodnim bratem o piwnicę win wartą miliony dolarów. Pomogą mu w tym niezwykłe zdolności kiperskie oraz umiejętność przełożenia doznań smakowych na werbalną ekspresję. Do tej pory ukazały się aż 44 tomy serii, a w 2009 roku została ona zaadaptowana na aktorski serial telewizyjny. W USA ukazuje się pod nazwą "Drops of God".

"Chew"
(scenariusz: John Layman, rysunki: Rob Guillory)

[image-browser playlist="582946" suggest=""]

Prawdziwa perła w koronie komiksów kulinarnych, która zdobyła wszystkie najważniejsze nagrody branży obrazkowej w USA. Jej akcja toczy się w nieokreślonej przyszłości w czasach drobiowej prohibicji, będącej następstwem pandemii ptasiej grypy, która pochłonęła ponad 140 milionów ludzkich istnień. Policjant Tony Chu, będący jednocześnie cybopatą – co oznacza, że po ugryzieniu np. jabłka w jego głowie pojawiają się obrazy drzewa, na którym dojrzewało, jakich pestycydów użyto i kiedy zostało zerwane; może także wziąć kęs hamburgera i zobaczyć cały proces jego powstawania – walczy z handlarzami nielegalnym mięsem, czarnym rynkiem jaj i rozkwitem podziemnych restauracji, ale też z kosmitami, wampirami, szalonymi naukowcami, rządowymi spiskami i wieloma innymi nadzwyczajnymi sprawami. To przezabawna, niezwykle oryginalna seria pełna cudacznych postaci i zdarzeń, umiejętnie mieszająca wiele gatunków (obyczaj, komedię, science fiction, horror, postapokalipsę) i zapewniająca całą gamę doznań nie tylko gastronomicznych. Obecnie trwają prace nad przeniesieniem jej do formy animowanego serialu TV, a już po wakacjach również w Polsce nakładem Mucha Comics ukaże się jej pierwszy tom.

"Władcy Chmielu"
(scenariusz: Jean Van Hamme, rysunki: Francis Valles)

[image-browser playlist="582947" suggest=""]

Francuska, ośmiotomowa saga rodzinna autorstwa twórcy "Thorgala", Jeana Van Hamme’a. To kronika perypetii rodu Steenfort, belgijskich piwowarów z miasta Dorp, rozpoczynająca się w 1854 roku. Ukazuje kulisy powstawania handlowego imperium budowanego na ludzkiej namiętności, pasji, pracowitości i entuzjazmie. Bardzo skrupulatnie dokumentuje techniki warzenia piwa, odrywa tajemnice rzemiosła, a w tle ukazuje także historyczne i ekonomiczne uwarunkowania do osiągnięcia sukcesu w tej trudnej branży. Pomiędzy poszczególnymi tomami następuje 25-letnia przerwa fabularna, a każdy z nich opowiada o innym członku rodziny dzierżącym stery kompanii, który z dziada pradziada przejmuje sekrety warzenia złotego trunku. Komiks doczekał się sześcioodcinkowego serialu fabularnego zatytułowanego "Les Steenfort, maîtres de l'orge".

"Bake Sale"
(scenariusz i rysunki: Sara Varon)

[image-browser playlist="582948" suggest=""]

Doskonała pozycja dla fanów serialu Dwie spłukane dziewczyny, traktująca o prowadzeniu własnej piekarenki, jednak przeznaczona do wspólnego czytania ze znacznie młodszym pokoleniem. To bardzo prosta, a jednocześnie niezwykle słodka i urocza opowieść o przyjaźni i wypiekach, w której bohaterami są… Babeczka będąca właścicielką małego biznesu i jej przyjaciele: Bakłażan, Awokado oraz Brązowe Jajko. To nie tylko sympatyczna książeczka pełna przepisów (m.in. na miętowe Brownie i, oczywiście, babeczki), pięknie zwizualizowanych słodyczy i ciekawych porad, ale też przewodnik dla młodych przedsiębiorców chcących realizować się w branży cukierniczej.

Paweł Deptuch – redaktor portalu (nie całkiem) kulturalnego DzikaBanda.pl


[image-browser playlist="582949" suggest=""]Album Dorwać Jiro! w sprzedaży znajduje się od 8 sierpnia.

To jest uproszczona wersja artykułu. KLIKNIJ aby zobaczyć pełną wersję (np. z galeriami zdjęć)
Spodobał Ci się ten news? Zobacz nasze największe HITY ostatnich 24h
Skomentuj