Komiksy od kuchni
Głośny album mistrza kuchni Anthony’ego Bourdaina pt. Dorwać Jiro! to nie tylko doskonała rozrywka pełna akcji i intryg, ale przede wszystkim opowieść, w której główną rolę odgrywają kulinaria oraz kultura gotowania i jedzenia. To jednak nie jedyny komiks traktujący o sztuce, jaką jest kucharzenie.
Głośny album mistrza kuchni Anthony’ego Bourdaina pt. Dorwać Jiro! to nie tylko doskonała rozrywka pełna akcji i intryg, ale przede wszystkim opowieść, w której główną rolę odgrywają kulinaria oraz kultura gotowania i jedzenia. To jednak nie jedyny komiks traktujący o sztuce, jaką jest kucharzenie.
Przyrządzanie i spożywanie posiłków to element obecny na kartach wielu historii obrazkowych (wystarczy wspomnieć chociażby "Garfielda" czy "Usagiego Yojimbo"), ale w większości przypadków jest on jedynie ozdobnikiem dla fabuł, który nie ma dlań większego znaczenia. W Japonii z kolei wykształciła się osobna, specjalistyczna gałąź mang, w których rolę nadrzędną w opowieści pełnią właśnie kulinaria. Gurume manga (od francuskiego słowa gourmet oznaczającego smakosza, degustatora) poświęcona jest takim zagadnieniom jak historia i aranżacja potraw, tradycje i obyczaje związane z ich konsumpcją oraz przygotowywaniem. Oczywiście nie są to tytuły wypełnione po brzegi suchymi faktami, a historie pełne wątków sensacyjnych, kryminalnych, miłosnych, a nawet science fiction czy grozy, opowiadające perypetie głodomorów, smakoszy i szefów kuchni, którzy oprowadzają czytelnika po przebogatym kulinarnym świecie, znanych restauracjach i serwują użyteczne przepisy na wyśmienite potrawy.
Kraj Kwitnącej Wiśni już od połowy lat 80. wiedzie prym w celebracji jedzenia w komiksach, ale w ostatnim czasie również na Zachodzie pojawiło się kilka ciekawych tytułów, których zadaniem jest m.in. upowszechnienie kultury związanej z gotowaniem. W związku z premierą Dorwać Jiro! przyglądamy się kilku najbardziej smakowitym opowieściom obrazkowym o gastronomii.
"Oishinbo"
(scenariusz: Tetsu Kariya, rysunki: Akira Hanasaki)
[image-browser playlist="582944" suggest=""]
Manga, która zapoczątkowała boom na komiksy o tematyce kulinarnej, wydawana od 1983 roku. Do dnia dzisiejszego ukazało się 110 tomów (każdy po ok. 200 stron), które sprzedały się w łącznym nakładzie ponad 100 milionów egzemplarzy. To jeden z najpopularniejszych tytułów w Japonii, traktujący o dziennikarzu Shiro Yamaoce i jego partnerce, a także współpracowniczce, Yuko Kurita, którzy przemierzają kraj w poszukiwaniu najlepszej kuchni na wyspach. To wspaniała kronika podróżnicza po niespotykanych potrawach, smakach i technikach, a także historia miłosna w tle i walka z własnymi demonami, jak chociażby ojcem Shiro – niebywałym smakoszem, który całe życie podporządkowuje jedzeniu, i jednocześnie właścicielem restauracji terroryzującym szefów kuchni, wymagającym od nich wyłącznie perfekcji. Największą zaletą serii jest równowaga pomiędzy wątkami obyczajowymi a wiedzą gastronomiczną oraz bardzo wierne odwzorowanie potraw, na widok których aż cieknie ślinka. Na podstawie serii powstał animowany serial (136 odcinków) oraz dwa filmy telewizyjne, a w latach 2009-2010 w USA opublikowano siedem tomów będących tematyczną kompilacją najciekawszych historii.
"Kami no Shizuku"
(scenariusz: Tadashi Agi, rysunki: Shu Okimoto)
[image-browser playlist="582945" suggest=""]
Manga będąca niszą w niszy, traktuje bowiem o trunku, jakim jest wino. Niemniej jest bardzo popularna w Japonii, Korei, Hongkongu i oczywiście we Francji, gdzie w 2009 roku była nominowana w kategorii najlepszy album na Festiwalu w Angouleme. "Decanter Magazine" określił ją mianem najbardziej wpływowej publikacji o winie na świecie, a to chociażby dlatego, że przyczyniła się znacząco do popularyzacji tego napoju w Kraju Kwitnącej Wiśni i zwiększenia cen trunków kolekcjonerskich. Warto też dodać, że każdy zaprezentowany gatunek wina znajduje odzwierciedlenie w rzeczywistości, przez co seria jest świetnym przewodnikiem dla początkujących smakoszy. Podobnie jak "Oishinbo" jest to tytuł obyczajowy przepełniony jednak tajemnicami z przeszłości i rywalizacją, noszący znamiona sagi rodzinnej. Główną postacią jest Kanzaki Shizuku, syn znanego krytyka win, który po śmierci ojca musi konkurować z przyrodnim bratem o piwnicę win wartą miliony dolarów. Pomogą mu w tym niezwykłe zdolności kiperskie oraz umiejętność przełożenia doznań smakowych na werbalną ekspresję. Do tej pory ukazały się aż 44 tomy serii, a w 2009 roku została ona zaadaptowana na aktorski serial telewizyjny. W USA ukazuje się pod nazwą "Drops of God".
"Chew"
(scenariusz: John Layman, rysunki: Rob Guillory)
[image-browser playlist="582946" suggest=""]
Prawdziwa perła w koronie komiksów kulinarnych, która zdobyła wszystkie najważniejsze nagrody branży obrazkowej w USA. Jej akcja toczy się w nieokreślonej przyszłości w czasach drobiowej prohibicji, będącej następstwem pandemii ptasiej grypy, która pochłonęła ponad 140 milionów ludzkich istnień. Policjant Tony Chu, będący jednocześnie cybopatą – co oznacza, że po ugryzieniu np. jabłka w jego głowie pojawiają się obrazy drzewa, na którym dojrzewało, jakich pestycydów użyto i kiedy zostało zerwane; może także wziąć kęs hamburgera i zobaczyć cały proces jego powstawania – walczy z handlarzami nielegalnym mięsem, czarnym rynkiem jaj i rozkwitem podziemnych restauracji, ale też z kosmitami, wampirami, szalonymi naukowcami, rządowymi spiskami i wieloma innymi nadzwyczajnymi sprawami. To przezabawna, niezwykle oryginalna seria pełna cudacznych postaci i zdarzeń, umiejętnie mieszająca wiele gatunków (obyczaj, komedię, science fiction, horror, postapokalipsę) i zapewniająca całą gamę doznań nie tylko gastronomicznych. Obecnie trwają prace nad przeniesieniem jej do formy animowanego serialu TV, a już po wakacjach również w Polsce nakładem Mucha Comics ukaże się jej pierwszy tom.
"Władcy Chmielu"
(scenariusz: Jean Van Hamme, rysunki: Francis Valles)
[image-browser playlist="582947" suggest=""]
Francuska, ośmiotomowa saga rodzinna autorstwa twórcy "Thorgala", Jeana Van Hamme’a. To kronika perypetii rodu Steenfort, belgijskich piwowarów z miasta Dorp, rozpoczynająca się w 1854 roku. Ukazuje kulisy powstawania handlowego imperium budowanego na ludzkiej namiętności, pasji, pracowitości i entuzjazmie. Bardzo skrupulatnie dokumentuje techniki warzenia piwa, odrywa tajemnice rzemiosła, a w tle ukazuje także historyczne i ekonomiczne uwarunkowania do osiągnięcia sukcesu w tej trudnej branży. Pomiędzy poszczególnymi tomami następuje 25-letnia przerwa fabularna, a każdy z nich opowiada o innym członku rodziny dzierżącym stery kompanii, który z dziada pradziada przejmuje sekrety warzenia złotego trunku. Komiks doczekał się sześcioodcinkowego serialu fabularnego zatytułowanego "Les Steenfort, maîtres de l'orge".
"Bake Sale"
(scenariusz i rysunki: Sara Varon)
[image-browser playlist="582948" suggest=""]
Doskonała pozycja dla fanów serialu Dwie spłukane dziewczyny, traktująca o prowadzeniu własnej piekarenki, jednak przeznaczona do wspólnego czytania ze znacznie młodszym pokoleniem. To bardzo prosta, a jednocześnie niezwykle słodka i urocza opowieść o przyjaźni i wypiekach, w której bohaterami są… Babeczka będąca właścicielką małego biznesu i jej przyjaciele: Bakłażan, Awokado oraz Brązowe Jajko. To nie tylko sympatyczna książeczka pełna przepisów (m.in. na miętowe Brownie i, oczywiście, babeczki), pięknie zwizualizowanych słodyczy i ciekawych porad, ale też przewodnik dla młodych przedsiębiorców chcących realizować się w branży cukierniczej.
Paweł Deptuch – redaktor portalu (nie całkiem) kulturalnego DzikaBanda.pl
[image-browser playlist="582949" suggest=""]Album Dorwać Jiro! w sprzedaży znajduje się od 8 sierpnia.
Kalendarz premier seriali
Zobacz wszystkie premieryDzisiaj urodziny obchodzą
ur. 1984, kończy 40 lat
ur. 1978, kończy 46 lat
ur. 1965, kończy 59 lat
ur. 1975, kończy 49 lat
ur. 1945, kończy 79 lat