Poszukiwania doskonałego wina zaprowadzają Jeremy’ego Quinna, somsmeliera z zawodu i pasji, aż do Gruzji — kraju, w którym wypracowano szczególną metodę jego fermentacji. Sztuka ta rodzi się na nowo po wielu dekadach dominacji Związku Radzieckiego, który w XX wieku zniszczył rodzinne manufaktury. W gruzińskiej podróży towarzyszy Quinnowi reżyserka Emily Railsback, z którą razem odwiedza kolejne winiarnie i smakuje mętnych, niezwykle aromatycznych win. W zakopanych głęboko quveri — glinianych, ręcznie robionych naczyniach — powstaje wyjątkowej jakości trunek, a tradycyjne metody jego przygotowania przekazywane są młodszym winiarzom przez tych, którzy jeszcze je pamiętają. Z szacunku do ziemi w Gruzji powstaje wino, którego smak poznają tylko nieliczni. [opis festiwalowy]
Aktorzy:
Mariam Iosebidze, Ramaz Nikoladze (3) więcejKompozytorzy:
Gabriel DibReżyserzy:
Emily RailsbackProducenci:
William Schopf, Assya Dimova (2) więcejPremiera (Świat):
9 marca 2018Kraj produkcji:
USACzas trwania:
78 min.Gatunek:
Dokument

