Poznajemy wpływowe i twórcze kobiety, które działają w kulinarnym świecie: szefowe kuchni, cukierni, sommelierki, barmanki... Od finediningu i restauracji z trzema gwiazdkami Michelin do streetfoodu. Pokazują one, że poprzez gastronomię można zmieniać świat na lepsze i że kobiety mają tu do odegrania bardzo istotną rolę. Bohaterki filmu pochodzą z różnych miejsc, ale łączą je podobne motywacje i podobne problemy. Traktują gastronomię jako platformę komunikacji z innymi, możliwość edukacji, poznawania swoich kultur i tradycji, a także rozwoju lokalnego biznesu. Dlaczego kobietom często trudniej przebić się w świecie gastronomii niż mężczyznom? Czy tym środowiskiem rządzą sprawiedliwe reguły?
Reżyserzy:
Vérane FrédianiProducenci:
Vérane Frédiani, Franck RibièreScenarzyści:
Vérane FrédianiPremiera (Świat):
15 września 2016Kraj produkcji:
FrancjaCzas trwania:
106 min.Gatunek:
Dokument

