Słyszeli o niej nie tylko znawcy kulinariów. To ikona popkultury – kilka lat temu ekrany kin podbił poświęcony jej film fabularny z Maryl Streep w roli głównej. Zrobiła oszałamiającą karierę, ale przede wszystkim zapoczątkowała przemianę świadomości kulinarnej w Ameryce, co było nie lada osiągnięciem w latach 60., kiedy w Stanach Zjednoczonych królowały gotowe dania, zupki instant i mrożonki. Dokumentalny portret charyzmatycznej Julii Child przedstawia jej drogę na kulinarny szczyt – od momentu, gdy zakochała się w gotowaniu, mieszkając z mężem dyplomatą we Francji, przez naukę m.in. w szkole Le Cordon Bleu i pisanie książek, po bijące rekordy popularności programy kulinarne. To film o niezwykłej postaci, która z gotowania uczyniła sposób na życie i inspirowała ludzi na całym świecie, o jej nieszablonowym związku, a także o czasach, w których żyła.
opis festiwalowy
Aktorzy:
Jean-François Thibault, Jose Andres Botran (20) więcejKompozytorzy:
Rachel PortmanReżyserzy:
Betsy West, Julie CohenProducenci:
Oren Jacoby, Amy Entelis (18) więcejPremiera (Świat):
3 września 2021Premiera (Polska):
12 listopada 2021Kraj produkcji:
USACzas trwania:
95 min.Gatunek:
Dokument