Obrazy suto zastawionych stołów na tle kubańskich krajobrazów to leitmotiv „Cuban Food Stories”. Poszukując zapomnianych smaków i aromatów Asori Soto dociera do najdalszych zakątków Kuby i rozmawia z jej mieszkańcami o skarbach natury, z których powstają wybitne, choć proste dania: sałatka z surowej ryby, wędzone mięso, smażone krewetki.
Z każdej z rozmów wyłania się jednocześnie historia ludzi—rybaków, hodowców, plantatorów —zawarta w sposobie przygotowywania jedzenia. Historie te nabierają życia, gdy bohaterowie filmu zasiadają do kolacji, spoglądają na zachodzące słońce i rozkoszują się smakiem potraw. Głęboko zakorzenione tradycje kubańskiej kuchni wkradają się w tu i teraz i tworzą wyjątkowe połączenie szacunku do składników i nowego, wolnego od opresji spojrzenia na świat.
A wszystko to widać na talerzu.
[opis festiwalowy]
Kompozytorzy:
Kyle NewmasterReżyserzy:
Asori SotoKraj produkcji:
Kuba, USACzas trwania:
82 min.Gatunek:
Dokument