Dwie siostry staruszki mieszkają w starym domu w Beira Alta, wybudowanym przez ich ojca naprzeciwko szkoły, w której pracowały jako nauczycielki. Sfotografowany z należnym mu szacunkiem i elegancją w długich statycznych ujęciach, zanurzony w przeszłości, pełen pamiątek i detali Smak crème brûlée opowiada także tę większą historię. Kadr po kadrze, zmieniając perspektywę, twórcy budują mentalną mapę domu, byśmy mogli obracać nim w myślach jak szkatułką ze wspomnieniami. Życie upływa tu spokojnie pod znakiem ręcznych robótek i spacerów po ogrodzie, bez planów na przyszłość, w oczekiwaniu na niewiadome. Ostatnie lata, a może miesiące życia osładza siostrom przyjemność obcowania ze światem, dostrzegania jego walorów. Kiedy zobaczyłem ten dom po raz pierwszy – mówił Hiroatsu Suzuki – przed oczami stanął mi jak żywy dom mojej babki w Kioto, w którym spędzałem w dzieciństwie wakacje. Wielu widzów, oglądając film, miało to samo skojarzenie. To nasza wspólna pamięć, niezależnie od miejsca, z którego pochodzimy. [opis festiwalowy]
Reżyserzy:
Hiroatsu Suzuki, Rossana TorresPremiera (Świat):
7 marca 2013Kraj produkcji:
PortugaliaCzas trwania:
74 min.Gatunek:
Dokument