Ponad 40 gości zatrutych jedzeniem podczas programu MasterChef. W jakim kraju?
Goście zatruli się jedzeniem przygotowanym przez uczestników show.
Goście zatruli się jedzeniem przygotowanym przez uczestników show.
Ponad 40 osób zostało doznało objawów zatrucia pokarmowego w programie MasterChef w Hiszpanii. Incydent miał miejsce po zaproszeniu gości na nagranie reality show w Walencji w styczniu i został potwierdzony przez lokalne media przez urzędników służby zdrowia. Odcinek został wyemitowany na początku tego tygodnia i dopiero teraz informacja została podana do wiadomości publicznej.
Pierwsze informacje pojawiły się na Twitterze, kiedy pewna kobietą zgłosiła, że była jedną z wielu osób, które zachorowały po degustacji jedzenia serwowanego przed akwarium L'Oceanogràfic w Walencji, gdzie kręcono program. Dla około 120 obecnych osób przygotowano szereg pozycji, w tym owoce morza. Kobieta stwierdziła w swoim poście, że na 70 osób ponad połowa skończyła z zatruciem pokarmowym. Objawy obejmowały wymioty i biegunkę.
Incydent został zgłoszony lokalnej inspekcji sanitarnej, jednak urzędnicy nie byli w stanie znaleźć źródła infekcji ze względu na czas, jaki upłynął od zdarzenia. Szczególnie, że żadne próbki jedzenie nie zachowały się do przetestowania.
Producent programu w Hiszpanii, Shine Iberia, poszkodowanych gości:
W odcinku realizowanym w Walencji uczestnicy przygotowywali menu stworzone przez szefa kuchni Rakela Cernicharo. Po przygotowaniu potraw, stworzonych jako hołd dla świata morskiego, łącznie 120 gości zasiadło do degustacji dań 11. edycji Masterchefa Hiszpania. Pracownicy akwarium degustowali potrawy w otoczeniu tysięcy ryb.
Źródło: spainenglish.com