fot. materiały prasowe TVN
W jesiennej ramówce TVNu w 2024 roku nie mogło zabraknąć nowych odcinków Kuchennych rewolucji. W 29. sezonie uwielbianego kulinarnego show prowadząca Magda Gessler po raz kolejny ruszyła na pomoc właścicielom lokali gastronomicznych zmagających się z kryzysem finansowym. Choć program jest emitowany od 2010 roku, widzowie z niezmiennym zaciekawieniem śledzą to, czy najpopularniejszej restauratorce w Polsce uda się postawić dany lokal na nogi. Okazuje się, że niektórzy internauci mimo upływu lat wciąż zastanawiają się, czy ich właściciele rzeczywiście mogą liczyć na darmową pomoc. Na to pytanie postanowił odpowiedzieć producent, który nie pozostawił wątpliwości co do tego, jak tak naprawdę wyglądają metamorfozy restauracji. To jedna z wielu rzeczy, której można dowiedzieć się w materiale o kulisach Kuchennych rewolucji.
Kto pokrywa koszty w Kuchennych rewolucjach?
Niedługo po premierze 29. sezonu Kuchennych rewolucji widzowie mieli okazję poznać show od kulis za sprawą serii Tajemnice produkcji w programie Co za tydzień. W rozmowie z Kaliną Szymankiewicz producent Kuchennych rewolucji, Nikola Mihov, wyjawił jeden z sekretów programu i tym samym rozwiał wątpliwości widzów. Okazuje się, że bohaterowie odcinków nie tylko mogą liczyć na wsparcie samej prowadzącej, ale też producentów. To właśnie oni pokrywają koszty metamorfoz lokali. Poza tym właściciele nie muszą liczyć się z żadnymi innymi opłatami za udział w programie:
Nie, nie ma opłat. Dlatego bardzo nam zależy na tym, żeby to byli restauratorzy, którzy mają duże problemy, którym my możemy pomóc. Nie byłoby tutaj uczciwe w żaden sposób jeszcze pobieranie jakichś opłat. Jedyne, co jest dla nas istotne, to żeby była szczerość i chęć na zmiany, na walkę o sukces, bo nam też na tym sukcesie zależy.
Scenografka Zuzanna Suniaga-Jóźwiak W tym samym wywiadzie zdradziła jeszcze więcej szczegółów na temat metamorfoz:
Jest to bardzo krótko, bo pierwszego dnia Magda, która nie ma pojęcia, do jakiej knajpy jedzie, wchodzi i dopiero po spróbowaniu, po zrobieniu pierwszego rzutu okiem, czym restauracja dysponuje, jakie są możliwości, podejmuje decyzje, co w ogóle będziemy robić w danej restauracji. I pod profil restauracji dopiero decyduje, jaki będzie wystrój i ona nadaje temat przewodni, kolorystykę, jaki to będzie klimat. A ja próbuję te jej różne szalone wizje urzeczywistnić. Raz jest łatwiej, raz jest trudniej, ale generalnie ona cały czas czuwa i cały czas jesteśmy w kontakcie, konsultujemy się. Mamy tak realnie dwa dni na przygotowanie wszystkiego. Z trzeciego na czwarty dzień mamy remont na ogół w nocy. No i czwartego dnia kolacja, czyli nasz dzisiejszy dzień zdjęciowy
Przyznała też, że niektóre z pomysłów prowadzącej są dla niej wyzwaniem:
Szczerze mówiąc, prawie w każdym odcinku pierwsza koncepcja jest dla mnie taka, że myślę sobie: ''Boże, jak my to zrobimy? Nie da się''. I dopiero po pewnym czasie, po kombinowaniu, jak zrealizować, urzeczywistnić jej szaloną wizję, powoli to nabiera jakichś kształtów.
O pracy na planie Kuchennych rewolucji opowiedziała także sama Magda Gessler:
Cała koncepcja tego, co się dzieje na planie, jest moją koncepcją, ale ich koncepcją jest montaż i to, jakie ujęcia robić, jakich nie. Mnie w ogóle kamera nie interesuje, ja w ogóle nie pamiętam, że mam kamerę. Naprawdę ja zapominam o tym, że to jest świat, który zaraz wszyscy inni zobaczą. Ja chcę dojść do celu, czyli podnieść tę restaurację, wyprowadzić ją z trudnej sytuacji.
Magda Gessler zdradziła też, że:
Całe założenia od początku były takie, że ja mam nie wiedzieć, gdzie jadę, nie znam adresu i nie znam sytuacji ani historii danej restauracji, ani jej problemów. I tak jest do dziś. Trwa to 14 lat i dla mnie to jest największą radością, dlatego, że to jest bardzo uczciwa forma pomocy, bo ja to czuję albo nie. I po wejściu z restauracji praktycznie wiem, na czym polega problem i po godzinie pobytu w tej restauracji omawiamy już kolor, nazwę, charakter restauracji, zaopatrzenie, dekorację, którą wymyślam. Wszystko się dzieje od razu po pierwszej godzinie czy pierwszych godzinach pierwszego odcinka.
Cały materiał o Kuchennych rewolucjach znajdziecie TUTAJ. Nowe odcinki programu są emitowane co czwartek o godzinie 21:30 na kanale TVN. Program można oglądać również w Playerze oraz na platformie Max.