Gotuj z „Grą o tron”: Kaczka w cytrynach
Sięgamy po kolejny przepis z Uczty Lodu i Ognia. Tym razem będzie to drób.
Sięgamy po kolejny przepis z Uczty Lodu i Ognia. Tym razem będzie to drób.
Kaczka w cytrynach
[cytat=Nawałnica mieczy. Stal i śnieg] Anguy zaszurał nogami.
— Tak sobie pomyśleliśmy, że moglibyśmy ją zjeść, Sharna. Z cytrynami, jeśli je masz.
— Z cytrynami? Skąd niby mam wytrzasnąć cytryny? Wydaje ci się, że jesteśmy w Dorne, ty piegowaty durniu? To skocz na dwór do drzew cytrynowych i przynieś nam korzec, a do tego trochę smacznych oliwek i granatów. [/cytat]
Przepis na 3-4 porcje.
Czas przygotowania: 15 minut.
Sos: 10 minut.
Pieczenie: 2 godziny.
Można podawać z tradycyjnymi podpłomykami z ciasta chlebowego (s. 185 Uczty Lodu i Ognia), średniowiecznymi herbatnikami miodowymi (s. 124) i słodką lemoniadą (s. 197).
Już sama glazura na tej kaczce jest cudowna, a nuta cytrynowa atakuje język podstępnie niczym pustynne żmije. Potem cytryna, mięso i ostra papryka toczą bój o palmę pierwszeństwa. Ostatecznie wygrywają przyprawy, a ich ostrość spływa powoli w głąb gardła. Przez krótką chwilę może się wydawać przytłaczająca, ale w końcu ustępuje, budząc apetyt na kolejny kęs.
2 cytryny
1 kaczka o wadze ok. 2 kg
½ szklanki soku z cytryny (z 1–2 cytryn)
3 łyżki oliwy plus odrobina (do kaczki)
½ łyżeczki zwykłej soli
2 łyżki miodu
1 łyżeczka mielonego chili
¼ łyżeczki białego pieprzu
sól gruboziarnista
1 kg warzyw korzeniowych (takich jak ziemniaki, marchewka i pory, pokrojonych na kawałki - opcjonalnie)
[image-browser playlist="586272" suggest=""]
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C.
Wyciśnij sok z cytryn i włóż puste połówki do wypatroszonej kaczki. Wlej ½ szklanki soku z cytryny do niewielkiego rondla i rozgrzej na średnim ogniu (resztę soku zachowaj do innych potraw). Dodaj oliwę, zwykłą sól, miód i przyprawy. Gotuj na małym ogniu, aż sos zacznie zmniejszać objętość — ok. 5 minut.
Włóż kaczkę do brytfanki. Zwiąż nogi i przygnij skrzydła między udka i korpus, żeby się nie przypaliły. Natrzyj kaczkę oliwą i posyp odrobiną soli gruboziarnistej. Pędzelkiem kuchennym posmaruj glazurą kaczkę z każdej strony.
Jeśli masz ochotę, wrzuć do brytfanki warzywa — upieką się w tłuszczu z kaczki.
Piecz mięso przez ok. godzinę. Wyciągnij z piekarnika, by posmarować dodatkową warstwą glazury, i piecz przez kolejne 45 minut. Znów posmaruj glazurą i piecz 15 minut, aż kaczka będzie złotobrązowa. Już po upieczeniu jeszcze raz nasmaruj kaczkę glazurą i podawaj z warzywami, jeśli je także upiekłeś.
Uwaga kucharza: po zjedzeniu kaczki warto wrzucić korpus do garnka i ugotować z niego wywar, który świetnie sprawdzi się do przyrządzania risotta.
Przepis pochodzi z książki Chelsea Monroe-Cassel i Sariann Lehrer Uczta Lodu i Ognia, w tłumaczeniu Łukasza Małeckiego, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Literackiego.
Jeżeli chcecie wygrać Ucztę Lodu i Ognia, weźcie udział w naszym konkursie.
Źródło: Wydawnictwo Literackie
Kalendarz premier seriali
Zobacz wszystkie premieryDzisiaj urodziny obchodzą
ur. 1998, kończy 26 lat
ur. 1984, kończy 40 lat
ur. 1978, kończy 46 lat
ur. 1949, kończy 75 lat
ur. 1970, kończy 54 lat