Gotuj z „Grą o tron”: Kurczak w miodzie
W naszej kulinarnej podróży po Westeros pozostajemy w temacie drobiu. Na dzisiaj z Uczty Lodu i Ognia wybraliśmy przepis na kurczaka w miodzie.
W naszej kulinarnej podróży po Westeros pozostajemy w temacie drobiu. Na dzisiaj z Uczty Lodu i Ognia wybraliśmy przepis na kurczaka w miodzie.
Kurczak w miodzie
[cytat=Gra o tron] — Znowu głodny? — spytał. Na środku stołu leżała jeszcze połowa kurczaka w miodzie. Jon wyciągnął rękę, żeby oderwać nogę, ale w ostatniej chwili nadział na nóż całą połowę i opuścił ją na podłogę. Duch rzucił się na mięso łapczywie, nie wydając najmniejszego odgłosu. [/cytat]
Przepis na 3–4 porcje.
Czas przygotowania: 15 minut.
Sos: 30 minut.
Pieczenie: 1–1½ godziny.
Można podawać z chrupiącym białym chlebem (s. 35 Uczty Lodu i Ognia), współczesną rzepą w maśle (s. 80) i miodem pitnym.
Danie o zdecydowanie północnym charakterze. Jabłka, ocet, miód i suszone owoce przywołują wspomnienia mroźnych wieczorów spędzonych w cieple wielkich sal Winterfell. Gęsty sos rozpływa się kusząco na gorącym kurczaku. Nasiąkają nim też suszone owoce, które tryskają smakiem, gdy już zaszczycą talerz swoją obecnością.
1 cały kurczak (2½–3 kg)
2 łyżki roztopionego masła
1 szklanka octu jabłkowego
2/3 szklanki miodu
1–2 łyżeczki mięty suszonej lub świeżej, drobno posiekanej
sól
½ szklanki ciemnych lub jasnych rodzynków, suszonych wiśni, suszonej żurawiny itp.
1 łyżka masła
[image-browser playlist="586271" suggest=""]
Rozgrzej piekarnik do temperatury 230°C.
Osusz kurczaka ręcznikami papierowymi, a następnie natrzyj go roztopionym masłem i posyp solą. Dzięki temu skórka stanie się chrupiąca i pyszna. Piecz przez godzinę albo do chwili, kiedy z nakłutego ostrym nożem udka wypłynie przezroczysty sok. Pierś powinna zmienić kolor z różowego na biały.
Podczas gdy kurczak się piecze, wymieszaj w rondlu wszystkie pozostałe składniki i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut, aż suszone owoce napęcznieją, a sos zmniejszy objętość mniej więcej o połowę. Gdy tylko kurczak będzie gotowy, polej go od razu połową sosu, a resztę podaj osobno.
Przepis pochodzi z książki Chelsea Monroe-Cassel i Sariann Lehrer Uczta Lodu i Ognia, w tłumaczeniu Łukasza Małeckiego, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Literackiego.
Jeżeli chcecie wygrać Ucztę Lodu i Ognia, zapraszamy do wzięcia udziału w naszym konkursie.
Źródło: Wydawnictwo Literackie
Kalendarz premier seriali
Zobacz wszystkie premieryDzisiaj urodziny obchodzą
ur. 1960, kończy 64 lat
ur. 1968, kończy 56 lat
ur. 1964, kończy 60 lat
ur. 1968, kończy 56 lat
ur. 1967, kończy 57 lat