Pasztet w cieście z wołowiną i boczkiem
[cytat=Gra o tron] Jakąś częścią jaźni bardzo pragnął znowu usłyszeć śmiech Brana, zjeść pasztet z wołowiny i bekonu Gage’a, posłuchać opowieści Starej Niani o dzieciach lasu i Florianie Błaźnie. [/cytat]
Średniowieczny pasztet w cieście z wołowiną i boczkiem
Przepis na 6–8 porcji.
Czas przygotowania: 15 minut.
Pieczenie: 40 minut.
Można podawać z sałatką z Czarnego Zamku (s. 37 Uczty Lodu i Ognia), rzymską marchewką w maśle (s. 147) i ciemnym lub chmielowym piwem.
Tym razem postępowałyśmy zgodnie z przepisem podanym w A Propre New Booke of Cokery — zamieniłyśmy jedynie szpik kostny na grubo krojony boczek; pozostałe składniki pochodzą z oryginału. Słodycz placka bierze się przede wszystkim z suszonych owoców, które zapewniają interesujący kontrapunkt dla cierpkiego octu i słonego boczku. Już po chwili owocowa nuta rozpływa się na języku i ustępuje miejsca słodkiej, bogatej i przyjemnej gamie smaków mięsnego pasztetu.
[cytat=A Propre New Booke of Cokery, 1545] Jak zrobić placek. Na placek z baraniną albo wołowiną mięso trzeba posiekać bardzo drobno i przyprawić pieprzem i solą, a także szafranem, by dodać mu koloru. Trzeba też łoju lub szpiku w dużej ilości, nieco octu, śliwek, dużych rodzynków oraz daktyli. Dodaj najtłustszą część rosołu gotowanego na siekanej wołowinie. [/cytat]
½ szklanki boczku, pokrojonego w kostkę lub na małe kawałki
ok. 725 g wołowiny z rosołu, drobno pokrojonej
½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
½ łyżeczki soli
¼ szklanki octu z czerwonego wina
⅓ szklanki rodzynków
⅓ szklanki suszonych śliwek pokrojonych w plasterki
⅓ szklanki posiekanych daktyli
1 szklanka rosołu wołowego
2–3 łyżki mąki
1 porcja średniowiecznego ciasta (przepis poniżej) lub innego ciasta na placek o średnicy 23 cm
1 roztrzepane jajko.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C.
Na średnim ogniu smaż w rondlu boczek, dopóki nie wytopi się tłuszcz. Odlej tłuszcz i dodaj wołowinę, przyprawy, ocet oraz suszone owoce. Następnie dolej tyle rosołu, by przeszła nim cała mieszanka — konsystencja powinna być raczej rzadka. Wsyp mąkę i podgrzewaj na małym ogniu, aż sos się zagęści.
Odstaw do ostygnięcia. Wyłóż okrągłą formę ciastem. Wypełnij przestudzonym nadzieniem i przykryj z góry drugim plackiem ciasta. Zawinąwszy krawędzie pod spód, ściśnij mocno, żeby dobrze je złączyć. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, zrób kilka otworów. Piecz, aż nadzienie zacznie się gotować, a ciasto zbrązowieje — ok. 40 minut.
[image-browser playlist="" suggest=""]
Średniowieczne ciasto
Przepis na 8 tart o średnicy 10 cm, 2 tarty 23 cm lub jeden placek 23 cm z nadzieniem i chrupiącą skorupką.
Czas przygotowania: 10 minut.
Ciasto z tego przepisu jest maślane i aromatyczne, dlatego pasuje wspaniale zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych.
[cytat=A Propre New Booke of Cokery, 1545] Weź dobrej mąki, nieco czystej wody i talerz słodkiego masła, ciut szafranu i żółtka z dwóch jaj, i ucieraj, aby było tak gładkie, jak to możliwe. [/cytat]
szczypta szafranu
½ szklanki wody
½ szklanki (110 g) masła
3 szklanki mąki
żółtka z 2 jajek, lekko roztrzepane.
Namocz szafran w wodzie. W tym czasie zagnieć palcami masło z mąką, tak by powstały drobne grudki. Dodaj żółtka i wodę z szafranem. Mieszaj, dolewając po trochu wodę, jeśli będzie to koniecznie, dopóki składniki nie utworzą jednolitej masy.
Aby podpiec spód, wyłóż formę cienko rozwałkowanym ciastem — grubości 3–6 mm. Następnie widelcem nakłuj spód; możesz przykryć ciasto papierem do pieczenia albo folią aluminiową i ułożyć na niej obciążniki do pieczenia lub suche ziarna fasoli, żeby zapobiec powstawaniu pęcherzyków. Piecz przez ok. 10 minut w temperaturze 180°C — uważaj, by ciasto za bardzo nie zbrązowiało! Wyjmij je z piekarnika i wypełnij nadzieniem wskazanym w przepisie.
Przepis pochodzi z książki Chelsea Monroe-Cassel i Sariann Lehrer Uczta Lodu i Ognia, w tłumaczeniu Łukasza Małeckiego, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Literackiego.
Jeżeli chcecie wygrać Ucztę Lodu i Ognia, zapraszamy do udziału w naszym konkursie.
Źródło: Wydawnictwo Literackie
Kalendarz premier seriali
Zobacz wszystkie premieryDzisiaj urodziny obchodzą
ur. 1960, kończy 64 lat
ur. 1968, kończy 56 lat
ur. 1964, kończy 60 lat
ur. 1968, kończy 56 lat
ur. 1967, kończy 57 lat